Vakantieweken Portugal

ERP voor de toerismesector

Geplaatst op

Automatisering en digitalisering raakt ieder bedrijf en iedere sector, dus ook toerismebranche. Steeds vaker worden vakanties online geboekt. Hotelovernachtingen, tripjes, vliegtickets, alles kan online worden geboekt.

Door de digitalisering moeten bedrijven in de toerismesector zich aanpassen om de concurrentie bij te blijven. Wij leggen u uit hoe ERP-software hierbij kan helpen.

Wat is digitalisering?

Het digitale tijdperk is al lang aangebroken en vereist waarschijnlijk de grootste conversiemaatregelen en heroriëntaties binnen bedrijven in alle sectoren. Het gaat niet alleen om het introduceren van nieuwe software, maar eerder om het digitaliseren, optimaliseren en begeleiden van bedrijfsprocessen naar een nieuw tijdperk. De uitdagingen van digitalisering zijn zo groot dat veel bedrijven ten onder gaan vanwege de bijkomende uitgebreide taken.

Dit geldt niet alleen voor de kleinere en middelgrote bedrijven. Ook grote bedrijven hebben hun problemen met digitalisering. Volgens het ministerie van Economische Zaken heeft momenteel ongeveer 75% van de bedrijven een digitaliseringsstrategie geformuleerd. Op dit punt willen we de trend van digitalisering vanuit de ondernemerskant benaderen en laten zien wat bijzonder belangrijk is en wat in de toekomst van belang zal zijn.

Wat is digitalisering in esentie?

In de kern is digitalisering het omzetten van analoge informatie in digitale systemen voor verwerking of opslag. Dit valt onder data management De informatie wordt omgezet in een digitaal signaal. De digitale verdere verwerking van informatie vormt de basis voor alle bewegingen en stromen die te maken hebben met digitalisering.

Een voorbeeld illustreert dit principe levendig. Een analoge brief wordt in zijn fysieke vorm ingevoerd. De informatie in dit document is in eerste instantie alleen opgenomen in dit document. Als deze brief of de informatie daaruit nu wordt overgebracht naar een digitaal systeem, kan de inhoud worden gedeeld en bewerkt met anderen, wat samenwerking verbeterd.

Dit geldt voor alle informatie en data die relevant is voor bedrijven. Of het nu gaat om data uit verkoop, productie, klantenservice of marketing en administratie, al deze informatie moet digitaal bruikbaar worden gemaakt voor iedereen. Dit is uiteindelijk de kern van digitalisering. De voordelen liggen voor de hand. Processen kunnen efficiënter worden gemaakt.

De voordelen van digitalisering

De voordelen van digitalisering zitten hem voornamelijk in de verzameling van al uw gegevens in één systeem. Hierdoor wordt deze data bruikbaar om te analyseren en verbeterpunten eenvoudig op te sporen. Daarnaast wordt het ook steeds gebruikelijker om al uw gegevens op uw mobiel mee te kunnen nemen.

Alle gegevens op één centrale locatie

Met deze (ERP)technologie is het mogelijk om uw eigen processen digitaal in kaart te brengen en centraal te controleren, plannen en monitoren. Hiervoor worden alle gegevens van alle afdelingen gecentraliseerd in één database, de ERP-database. Alle actoren in het bedrijf hebben hier dan gezamenlijk toegang toe en kunnen ermee samenwerken.

Processen worden zo aanzienlijk verkort en maken een op behoeften gebaseerde levering van alle benodigde middelen mogelijk. De resulterende efficiëntie zorgt uiteindelijk voor een grotere concurrentiekracht en stelt bedrijven in staat om uit te breiden. Hiervoor is het van elementaire toepassing dat de gekozen ERP-software past bij uw eigen bedrijf.

Uw bedrijf in de Cloud

In de loop der jaren zijn er twee modellen in het bijzonder ontstaan. Enerzijds de lokale ERP-variant (on premise / in-house) en anderzijds het cloudmodel. Bovenal is het cloudmodel de laatste jaren steeds meer in een stroomversnelling geraakt en wordt het door veel experts gezien als een van de belangrijkste trends in het verloop van digitalisering door bedrijven.

In tegenstelling tot on-premise ERP-software wordt de applicatie niet op lokale, dus in-house servers, maar in een cloud-server bediend. Via internet hebben gebruikers vervolgens overal toegang tot de ERP-software. De data verlaat het eigen bedrijf en wordt opgeslagen op servers in de datacenters van de cloudproviders.

Beveiliging van gegevens in de cloud

Dit is ook waardoor vele bedrijven in eerste instantie doet terugdeinzen voor de cloud en dit model. Maar als het gaat om gegevensbeveiliging, biedt een cloudoperator veel hogere normen dan een enkel bedrijf zich (financieel) zou kunnen veroorloven. Uiteindelijk moet elk bedrijf zelf beslissen of de cloud geschikt is als licentiemodel voor de ERP-software of niet.

Veel grote ERP-leveranciers zoals SAP, Microsoft, of Sage verplaatsen momenteel veel van hun aanbod naar de cloud. In sommige gevallen zullen de systemen in de toekomst alleen nog toegankelijk zijn alsSoftware-as-a-Service.

Meer weten over modules onder ERP

Er zijn veel modules en systemen beschikbaar onder ERP-software, zoals een module voor CRM, voorraadbeheer of een financiële module. U kunt in uw zoektocht ook kijken welke modules het beste passen bij uw sector.

ERP-aanbieder Real Dolmen

Real Dolmen biedt een ERP-oplossing die gebaseerd is op Microsoft Dynamics AX. Deze is verder uitgebreid en verfijnd met sectorspecifieke functionaliteiten. Het is geschikt voor middelgrote en grotere organisaties met meerdere vestigingen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Portugal kan een prachtig vakantieland zijn voor de liefhebber. Lees snel verder in onze informatieve blogs om er meer over leren. Ook besteden we aandacht aan andere onderwerpen die met vakantie te maken hebben.

Contactgegevens

Via info @ vakantieweken-portugal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden