Vakantieweken Portugal

Schokland

Geplaatst op

In de jongste provincie vind je steeds meer mensen die op zoek zijn naar de natuur en geschiedenis van ons land. Vooral dat laatste is een publiekstrekker. Denk daarbij aan de Batavia (de replica van een schip uit de koloniale tijd, Batavialand een geschiedenis pretpark, maar ook het geheimzinnige en sfeervolle Schokland. In museum flevoland besteden ze aandacht aan dit wonderlijke eiland zonder zee. Lees in deze blog meer over de geschiedenis van Schokland en plan de datum wanneer ook jij dit gedeelte van het mooie Flevoland kunt gaan ontdekken.

Toen Nederland nog de Zuiderzee als binnenzee had, was het eiland Schokland een plek waar de mens vocht met het water en probeerde te overleven door middel van de visserij. Schokland was echter meer dan dat. De mentaliteit was er op en vrij, zeker in vergelijking met de veel strengere Bijbelgordel van Nederland. Dit laatste heeft als mogelijke oorzaak de religie die er op het eiland gepraktiseerd werd. Dat was het katholieke geloof, dat doorgaans wat vrijer was dan het nogal puriteinse protestantisme. Dit maakte dat er veel meer mogelijk was, bijvoorbeeld op het gebied van alcoholconsumptie en iets wat wij tegenwoordig daten noemen. Daar hadden ze geen Tinder, maar een rondje om de kerk zou wellicht dezelfde functie gehad kunnen hebben, dit is een beetje vergelijkbaar met het tegenwoordige brommers kieken. Hoe ze dat allemaal precies deden, blijft natuurlijk in het verborgene. Wat er zeker uit de opgetekende geschiedenissen blijkt, is dat na de reformatie in de 16e eeuw er pogingen gedaan werden om de Schokkers te bekeren tot het protestantisme. Daarin slaagde men maar deels, want een groot deel van het eiland bleef katholiek. 

Ontruiming en overblijfselen

In 1855 werd het eiland ontruimd. Dit was vanwege de armoede op het eiland, maar ook vanwege de kosten voor de staat om het eiland in stand te houden. Door de eeuwen heen had het veel land verloren; de zee nam de Schokkers steeds meer land af. Veel van de Schokkers zijn naar het protestantse Brunnepe verhuisd, dit was een dorp bij Kampen (nu een wijk van deze stad). Sinds 1942 is Schokland geen eiland meer, maar een gebied dat nu hoort bij de gemeente Kampen. Deze hele drooglegging heeft meer dan 75 jaar geduurd en is een bijzondere prestatie.  

Wil je de overblijfselen van Schokland komen bezichtigen? Dat kan natuurlijk! Er is zelfs een gids te regelen die je hier meer over vertelt. Het is nog steeds duidelijk te zien waar de vroegere grenzen van het eiland liepen. Zo krijg je een mooie indruk van de omvang van het eiland en de enorme zee waar het zich tegen verweerde. Laat je inspireren door deze omgeving! 

Gerelateerde berichten

Wat te doen in Flevoland?

Flevoland is best wel een interessante provincie als je kijkt naar wat er allemaal te doen valt. Het is natuurlijk een provincie die vrij nieuw is...

Lees meer

Over ons

Portugal kan een prachtig vakantieland zijn voor de liefhebber. Lees snel verder in onze informatieve blogs om er meer over leren. Ook besteden we aandacht aan andere onderwerpen die met vakantie te maken hebben.

Contactgegevens

Via info @ vakantieweken-portugal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden